Doğal Hindi Kuluçkası

 Doğal Hindi Kuluçkası 

Hindilerin geleneksel yolla kuluçkalanması, çoğunlukla köylerde yapılan bu kuşu yetiştirmek için eski yöntemlerden biridir. Ancak günümüzde kuluçka için daha az doğal yöntemler kullanılmaktadır. Çünkü doğal yöntemde öncelikle kuşun gürk olması ve düzenli olarak yumurtaların üzerinde uyuması gerekmektedir.




Ancak hindiler, aynı cins kuşlar arasında bile cinsten cinse farklılık gösterir. Bazı türler iyi gürk olur ve kuluçka döneminin sonuna kadar düzenli olarak yumurtaların üzerinde uyurlar ve civcivler için çok iyi anneler olurlar. Diğerleri yumurtaların üzerinde düzensiz uyur ve onları bozar. Bazıları da yumurta üzerinde uyumak istemez ve nadiren gürk olurlar.

Doğal kuluçka için en iyi hindi ırkları

Ticari hindi ırkları ve melez ırklar genetik değişikliklere daha az duyarlıdır. Çünkü kuş gürk olunca yumurtlaması durur veya kuşun iştahı azalır. Hindi yetiştirme salonları için davranış ve performanstaki bu tür bir değişiklik üretim verimliliğini azalttığından, kanatlı endüstrisinde amaç her zaman karlı olması için nadiren yetiştirilen ırkları üremek veya üretmektir.

Naragnest cinsinin yerli ve yerel hindileri ve kırmızı burbon hindileri de hızlı bir şekilde gürk olurlar ve genellikle çok güçlü annelik içgüdülerine sahiptir.

Royal Palm cinsi de çok iyi gürk olur, ancak bu hindilerin boyutu küçüktür ve diğer cinslere göre daha az yumurta bırakabilir. 

Dişi hindiler genellikle 7 aylıktan itibaren yumurtlamaya başlar. Her döngüde veya debriyajda 10 ila 20 yumurta bırakırlar. Bahar, bu kuşun yumurtlamaya başlama zamanıdır. Yumurtlama kavramasından sonra hindi yumurtlamaya eğilimlidir. 

gürk olmuş Hindi belirtileri 


Yumurtlamanın tamamlanmasından yaklaşık 4 gün sonra dişi hindilerin vücudundaki prolaktin hormonu seviyesi artar. Bu hormonun artması sonucunda hindilerin davranışlarında gözle görülür değişiklikler gözlenir ve aslında kuş gürk olur. Bu davranışlar ve semptomlar şunları içerir:

  • Yuvada ve yumurtaların üzerinde uyumak veya yumurtaları toplayıp üzerlerinde uyumak için güçlü istek
  • Yumurtlamanın azalması ve kesilmesi, özellikle dişi kuş kuluçka sonunda yumurtlama gününde daha geç olacaktır.
  •  Kuşun günlük aktivitesi azalır ve ayrıca kuşun yem tüketimi de azalır.
  •  Kuş vücudunun bazı bölgelerinde kısmi tüylenme oluşur. Kuş ayrıca kilo kaybeder, özellikle göbek yağları.
  • Hindinin sesi değişmiştir ve ona yaklaşırsanız ensesindeki tüyleri yolar ve saldırganlaşır.
Hindilerde kuluçka durumu genellikle 28 gün sürer. Bu, kuşun civciv olana kadar 28 gün boyunca yumurtaların üzerinde uyuduğu anlamına gelir.




Hindide kuluçka gördüğünüzde ve gürk olduğundan emin olduktan sonra kuluçka yapmaya başlayabilirsiniz. Yumurtadan çıkmış hindileri belirtileri varsa veya hareket etmekte güçlük çekiyorsa ve kullanmayın.

Hindinin büyüklüğüne göre altlarına yaklaşık 10-15 adet döllenmiş yumurta konulabilir.

 Tüm döllenmiş yumurtaları tek seferde ve birlikte hindinin altına koyduğunuzdan emin olun. Aksi takdirde civcivler birkaç gün geç doğar ve son yumurtaları da kaybeder.




Comments

Popular posts from this blog

Hindi Cinsleri Nelerdir?+Yetiştirme Koşulları

Beyaz Hindi Özellikleri

Hindi yumurtası Döl kontrolü