Neden amatör kuluçkacılıkta mutlaka telef olan civcivler vardır?

 Neden amatör kuluçkacılıkta mutlaka telef olan civcivler vardır?

Amator kuluçkacılıkta telef olmaların nedenini biliyor musunuz? Kuluçka makinesi kullanmaya veya kuluçka işine yeni başlayan insanlar genelde tecrübeleri ve deneyimleri olmadıkları için sıklıkla başarısızlığa, telef olmalara va kayıplara neden olur ve kuluçkanın sonunda ise hemen kuluçka makinesinin bozuk olduğunu iddia ederler. Ancak gerçek bu değildir ve biraz konuyu dikkatli takip etmekle, işlemleri doğru yapmakla ve bilgi edinmekle böyle sorunları rahatlıkla çözmek mümkün.

Bu yazıda sizlere amatör kuluçkacılıkta telef olamara sebep olan konuları ve sıklıkla yaşanan problemleri anlatacağız. Bu yazıyı okumak kuluçkayı yeni başlayanlar için sıklıkla tavsiye ediliyor.



Civciv neden yumurtanın içinde ölür?

Kuluçka işleminde telef olmalar genelde 4 çeşitten oluşur:

  1. Yumurtanın içinde embriyo oluşmamış
  2. Civciv tam gelişmeden yumurtanın içinde ölmüş
  3. Civciv büyümüş ancak sarı maddeyi yeterince kullanamamış ve telef olmuş
  4. Civciv tamamen büyümüş ve sarı maddeyide kullanmış ancak boğulup ölmüş

Bu telef olma çeşitleri çoğunlukla yaşanan şeylerdir ve nedenleri ise dölsüz yumurta kullanmak, güçsüz döl, ortam sıcaklığının ve nemin doğru ayarlanmaması, kuluçka makinesinin nem ve sıcaklık ayarlarının doğru yapılmaması, sensörün kalibre olmaması, civcivlerin sıcaklık şoku yaşaması ve benzeri şeylerdir ki yazının devamında her birini inceleyeceğiz.

Döllü yumurtanın kuluçka üzerinde etkisi nedir ve taze ve kaliteli döllü yumurta nasıl seçilmelidir?

Kuluçka üzerinde en çok etkisi olan faktörlerden biri taze ve kaliteli döllü yumurtadır. Kuluçka işlemini yapan kişi eğer doğru ve kaliteli döllü yumurtayı seçemezse ve satın alamazsa kuluçka sürecinde ciddi problemler yaşayacaktır ve istediği sonucu elde edemeyecektir. Bundan dolayı telefleri ve zararları önlemek için mutlaka doğru ve kaliteli döllü yumurta seçiminde becerikli olmalısınız.

Eskimiş dölün kuluçkada etkisi nedir?

Döllü yumurtaları satın almadan önce mutlaka onların taze veya eskimiş olmasına dikkat etmelisiniz. Her ne kadar döl eskiyse onun civcive dönüşme oranı düşüktür. Yumurtaya döl kontrolü yaparak onun hava kesesini incelemek gerekir. Eğer yumurtanın içindeki hava kesesi normalden büyükse yumurtanın eskimiş olduğu demektir ve civciv oluşma olasılığında civciv yumurtanın içinde ölür ve doğru gelişemez.

Ancak eğer yumurta taze ve kaliteli ise içindeki hava kesesi daha küçüktür ve döl daha güçlüdür. Eğer kuluçka süreci doğru ilerlerse civciv gayet sağlıklı biçimde yumurtadan çıkacaktır.

Döllü yumurta satın almak

Döllü yumurta satın alırken mutlaka yetiştiriciye gidip sürüyü incelemeniz gerekir ve sürüde bulunan horoz ve tavuk sayısını incelemeniz. Tavuk sayısının çok olması iyiye işarettir. Her horoz için en fazla 5 tavuk olması gerekir. Eğer bu sayı her horoz için daha çoksa dölsüz yumurta oranı da okadar çoktur demektir. Yetiştiricinin izniyle ve ödemenizle beraber bir kaç tane yumurtayı alın ve onları kırın ve inceleyin. Eğer yumurta döllüyse sarısının üzerinde beyaz bir halka olacaktır. Ancak eğer bu beyaz halka yoksa yumurta dölsüz demektir.  Bu küçük ve beyaz halka size yumurtaların döl oranını gösterecektir.

Döllü yumurtaları satın aldıktan sonra onları yumuşak beze sarın ve talaşların içine yerleştirin. Ayrıca satın almadan önce onların kırık veya çatlak olmadıklarından emin olun. Hiçbir şekilde çatlak veya kırık yumurtaları satın almayın çünkü paranızı çöpe atmış olursunuz.

Döllü yumurtaları nasıl depolamak gerekir?

İlk önce size tavsiyemiz şudur ki yumurtaları depolamayın. Çünkü onları depoladığınız her gün için çıkma oranı yüzde 10 ila 15 e kadar düşer ve eğer depolama süresi daha uzarsa onların civcive dönüşmesi çok düşüktür. Ancak eğer çok fazla yumurta satın aldıysanız ve onları depolamak zorunda kaldıysanız öncelikle deponun hijyenik olmasına ve daha sonra depo sıcaklığının 16 ila 18 dereceye ve nem oranını ise yüzde 40 ila 60 a ayarlamanız gerekir. Ayrıca her gün en az 5 ila 6 kere onların çevirin. Bunu yaparak onların hava kesesinin büyümesini engellersiniz.

Eğer yüksek oranda çıkım elde etmek istiyorsanız taze yumurtaları 24 saat içerisinde kuluçka makinesine aktarmanız gerekir. Bu nedenle kuluçka makinelerinizin kapasitesine göre yumurta satın alın. Daha fazla alırsanız onları depolamalı ve deponun oluşturacağız sorunları göze almalısınız.

Eş zamanlı gelişim ve çıkım sistemine sahip olan kuluçka makineleri yeni başlayanlar için uygun makinelerdir. Hem ekstradan makine satın almanıza gerek kalmayacak ve hemde gelişim süreci bittikten sonra çıkım ayarlarını yaparak yumurtaları çıkım moduna ayarlayacaksınız.

Yumurtanın içindeki civcivlerin ölüm oranlarına çevrenin etkisi

Uygun ve kalibre edilmiş bir cihaz ve taze ve kaliteli yumurta kullanırsanız yine de kayıplar görürsünüz. Kuluçka yapmayı yeni başlayanlar, özellikle bu işe çok fazla yatırım yapmamış olanlar, yumurtadan çıkmanın çevresel etkisini önemli görmedikleri için yumurtadaki civciv kaybını görüyorlar.

Kuluçka makinesinin bulunduğu ortamda sıcaklık ve nemi düzenli olarak kontrol edilmelidir, kuluçka başlamadan önce ortamın temizlenmesi ve havalandırma fanı, soğutma, ısıtma ve nem sistemleri vb. Yerleştirilmesi kuluçka veriminin artmasına yardımcı olacaktır. Ortamın sıcaklığı 23 ile 27 santigrat derece arasında, nem oranı ise yüzde 45 ile 55 arasında kontrol edilmelidir.

 https://altin-kulucka.com/blog/amator-kuluckacilikta-neden-telef-olma-orani-yuksek/

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Hindi Cinsleri Nelerdir?+Yetiştirme Koşulları

Beyaz Hindi Özellikleri

Hindi yumurtası Döl kontrolü