Hindi Hastalıkları

 Hindi Hastalıkları

Her kuş, yaşamı boyunca farklı hastalıklar yaşayabilir, bazen bu hastalıklar o kadar tehlikelidir ki, 24 saat içinde kuşu öldürür, bazen de hastalıklar yüzeyseldir ve aşı ve antibiyotik enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. Hindi de çeşitli hastalıklardan en çok etkilenen kuşlardan biridir ve yetiştiricinin bu kuşu büyütmek için daha dikkatli olması gerekir. Bu nedenle, bu yazımızda sizleri bu kuşun farklı ve yaygın ve hindilerde sıklıkla yaşananhastalıkları hakkında bilgilendirmeye çalıştık, lütfen okumaya devam edin.



Ateş hastalığı

bu hastalık ve bu hastalığın belirtileri hindi civcivlerinin tamamen uyuşuk ve anoreksik olduğu, dışkılarının renginin yeşilimsi sarı veya kahverengi ve daha önemlisi sulu olduğu söylenebilir. Hastalık, atıklarla kirlenmiş su ve gıda tüketiminden kaynaklanır ve hindileri her yaşta etkileyebilir. Bu hastalığın görülme sıklığı yaz aylarında zirveye ulaşacaktır çünkü kuş dışkılarındaki patojenler gelişecek ve daha iyi işlev görecek, dolayısıyla yıkıcı etkileri daha büyük olacaktır. Bu hastalığı önlemek ve tedavi etmek için kuşun içme suyunda çözünebilen çeşitli antibiyotikler ve multivitaminler kullanılmalıdır.

Kanibalism hastalığı

Bu hastalık sadece hindilerde değil diğer kuşlarda da görülebilir.Bu hastalığın semptomları hindiler arasındaki çatışmaları içerebilir Dikkat, bu hastalık tüm hindileri etkileyecek ve yetiştiricinin hastalığı kontrol altına almasını zorlaştıracaktır.Başlıca nedenleri ve Bu hastalığın yayılması; yüksek yoğunlukları, aşırı ortam ışığı, yetersiz ve sağlıksız beslenmeleri, kontamine olmuş çevre varlığı, yüksek nem, aşırı sıcaklık ve bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan faktörlerdir.
Bu saldırgan davranış, hindiler, özellikle tavuklar arasında daha yaygındır. Bu komplikasyon sonucunda tavuklar birbirlerini gagalayarak yaralar ve kanarlar. Yamyamlık tüm sürüyü kolayca etkileyebilir. Bu komplikasyon, diyetin ayarlanması, diyete minerallerin eklenmesi, ışık yoğunluğunun azaltılması, çin uç ve tavuklara veya yetişkin kuşlara yeterli alan ayrılmasıyla önlenebilir. Ayrıca, sürüde bir kuş yaralanırsa, derhal çıkarılmalı ve tedavi edilmelidir, aksi takdirde diğer civcivler yarayı açmaya teşvik edilir.

Koksidiyoz

Bu hastalığa çevre sağlığına dikkat edilmemesi ve kuşların sağlıksız yiyecek ve su ile beslenmesi neden olacaktır. Bu hastalığın semptomları arasında iştah azalması, büyüme hızı ve mönü azalması, zayıf kuş, uyuşukluk ve uyuşukluk ve en önemlisi kanlı ishal yer alır. Bu hastalık sırasında kuş tamamen uyuşuk ve günün büyük bir kısmında uykulu. Hastalık, çevrede bulunan ve kuşun su ve yemindeki aşırı atık ve diğer hayvanların ve yabani kuşların tavuklarla temasından kaynaklanır. Tavukları karantina altına almak, sağlıklı su ve gıda ile beslemek ve onları beslemek için sürekli çevre temizliği ve günlük su içerek su içerek yıkanması bu hastalığın önlenmesinde büyük etkiye sahip olacaktır.




Barsak Şişme hastalığı

Hastalığa ayrıca hindilerin sağlıksız ve mikropla kontamine gıdalarla beslenmesi de neden olur. Bu hastalığın nedeni, kuşların bağırsaklarındaki büyüme ve gelişme ile hindilerde bağırsak iltihabına neden olacak mikrobiyal ajanlar ve bağırsak parazitleridir. Kuşun her gün yemlik ve su kabını temizleyiniz. 

Asit Hastalığı 

Bu hastalığa, salonun düzgün havalandırılmaması, kanatlıların yemindeki tuzun artması ve ortam sıcaklığının aşırı derecede düşmesi neden olur. Bu hastalığın belirtileri kuşun göğsünün sağ tarafında şişmeyi içerir. Bu, kuşun göğsünün sağ alt kısmında assite benzer bir kist oluşacağı ve oldukça net olacağı anlamına gelir.Bu hastalığı önlemek için kuşun diyetindeki tuz miktarına dikkat edilmeli ve ortam sıcaklığı standart olarak ayarlanmalıdır. . Salonun düzgün havalandırılması da büyük önem taşıyacaktır.Bu amaçla ortama uygun havalandırma fanları kullanabilirsiniz.

İshal hastalığı 

Hastalık genellikle iki ila on haftalık hindilerde görülür.

Kümes hayvancılığının yaygın olduğu her yerde kanlı ishal olacaktır.
Hindi hastalığının belirtileri: Büyüme hızı yavaşlar veya tamamen durur.
Zayıflama, osteoporoz, kas güçsüzlüğü ve anemi hastalığın diğer belirtileridir.

Bu hastalık hindilerde genel halsizliğe neden olur. Bir grup hindi dizanteri geliştirdiğinde, sürekli bir cıvıltı ve iştahsızlık olur.

Zayıflığın ciddiyetine ek olarak, hindiler üst üste düşer.

Hindiye nasıl bulaşıyor:
Kanlı ishal, hasta bir kuştan sağlıklı bir kuşa yiyecek ve su, yatak takımı veya diğer kirleticileri yiyip içerek bulaşır.

Etken ajan, insanlar ve kuşlar tarafından enfekte üreme alanlarından temiz alanlara bulaşabilir.
Hindilerin Korunması ve Tedavisi: Önleme için her kuluçka aşamasından sonra altlığın hijyeni ve temizliğine dikkat edilmelidir.

Hindi civcivlerinin hastalığın ilk gününden hastalık döneminin sonuna kadar günlük beslenmesi dane şeklinde olmalıdır.

Hasta tavuklar için hamur ve sulu yem uygun değildir.

Yuvanın ve tabanının hijyenine özen gösterilmeli, her zaman temiz ve kuru olmalıdır.

Newcastle hastalığı

Newcastle hastalığı hindilerde tavuk ve horozlardan daha ciddidir.
Hindiye nasıl bulaşır: Newcastle hastalığı bir hindiden diğerine burun, ağız ve dışkı yoluyla kolay ve hızlı bir şekilde bulaşır. 
Etken ajan ayrıca hava yoluyla veya içme kapları, yemek kapları ve kuşlar yoluyla da bulaşabilir.

Hastalık yumurta yoluyla da yayılabilir.
Hindi hastalığının belirtileri: Hastalığın ilk belirti ve semptomları nefes darlığı, burun akıntısı ve bazen de burun akıntısıdır.
Sinir semptomları birkaç gün sonra ortaya çıkabilir.
Belirtiler arasında baş ve boyun bükülmesi, bacaklarda ve kanatlarda felç, daire şeklinde yürüme ve yuvarlanma sayılabilir.

Hindi hastalığının önlenmesi ve kontrolü: Hindilerin zamanında aşılanması bu hastalığı önlemenin iyi ve faydalı bir yoludur.
Hastalığın yaygın olduğu yerlerde hindi civcivlerine bir gün içinde aşı yapılması gerekmektedir.
Normalde, beş ila altı günlükken hindileri dört haftalık ve dört aylıkken aşılamak en iyisidir.
Newcastle hastalığı için etkili bir tedavi yoktur.
Hasta tavuklar derhal diğer tavuklardan ayrılmalıdır.
Ayrıca iş aletlerinin yuva ve üreme ortamı önceden iyi temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. 

Sinüzit 

Bulaşıcı sinüzit, uzun bir hastalık seyrine sahiptir ve ayrıca tedavi maliyetleri yüksektir ve genellikle çok sayıda can kaybına neden olur. Hastalık, gözlerden ve burundan sarıdan griye kadar akıntı, kuşun göğsünde incelme ve kabarma ile kendini gösterir.
Bu hastalığı önlemek için sağlıklı bir anne sürüsünden tavuk veya döllenmiş yumurta almak daha iyidir. Bu hastalığı tedavi etmek için bazı antibiyotikler kullanılır.
Hindilerin muzdarip olduğu diğer hastalıklar:
  • kuşların yeme kaplarının enfeksiyonu
  • asit
  • Rickett'ler
  • Aspergillus
  • arizonasis
Yukarıdaki hastalıklardan yumurta sarısı enfeksiyonu tavuklara özgüydü ve 10 günlük yaşa kadar ölümlere neden oluyordu. Bu hastalıktan korunmak için doğan tavukların depolama ortamının hijyenine dikkat edilmesi, kuluçka makinesi ve döllenmiş yumurtaların uygun şekilde dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Hindilerin sağlık düzeyini arttırmada önemli noktalar

Hindilerin hastalanmasını önlemek ve kayıplarını önemli ölçüde azaltmak için üreme salonunuzda aşağıdakileri yaptığınızdan emin olun:

A - Sıhhi tesislere sahip saygın yetiştiricilerden tavuk aldığınızdan emin olun.

B - Kuluçka için döllenmiş yumurta kullanıyorsanız, sürüde hasta hindi olmadığından emin olmak için satın almadan önce ana sürüyü izlediğinizden emin olun.

C - Hindi altlığında altlığın altlığını ve suyunu toplamak için yumuşak saman kullanın, aksi takdirde altlığın ve altlığın içinde su bulunması hastalıkları hindilere bulaştıracaktır.

D - Hindi beslemede taze ve sağlıklı su ve yem kullanın ve Veteriner Dairesi tarafından ruhsatlandırılmış saygın merkezlerden temin edin.

E- Hindilere gerekli aşıları belirtilen zamanlarda enjekte edin ve belirli zaman dilimlerinde bu alanda saygın ve güvenilir bir veterinere danışın.

F - Oda sıcaklığının sabit bir seviyede tutulması ve sıcaklık şokunun hindilere girmesini önlemek için damızlık salonuna ısıtma, soğutma ve havalandırma ekipmanları kurulmalıdır.

G - Salona girmeden önce ellerinizi ve ayaklarınızı dezenfekte edin ve mümkün olduğunca farklı kişilerin girmesini önleyin.

K - Salonu haftada bir veya iki kez temizleyin ve salonun duvarlarını ve zeminini dezenfektanlarla dezenfekte edin ve yumuşak ve yeni pipetler kullanın.

L - Soğuğun ve haşerelerin salona girmesini önlemek için salonun duvarlarını, tavanını ve zeminini iyi yalıtın.

daha fazla bilgi için Hindi hastalıkları yazısını okumanızı tavsiye ederiz. 





Comments

Popular posts from this blog

Hindi Cinsleri Nelerdir?+Yetiştirme Koşulları

Beyaz Hindi Özellikleri

Hindi yumurtası Döl kontrolü