Hindilerde sıklıkla yaşanan hastalıklar

 Hindilerde sıklıkla yaşanan hastalıklar

Diğer kuşlar gibi hindiler de çeşitli viral veya bakteriyel hastalıklara yatkındır. Hindi hastalığının mortaliteyi azaltmak ve yayılmasını önlemek için hastalığın yayılmadan erken teşhisi çok önemli ve gereklidir.

Newcastle hastalığı, grip, enfeksiyon vb. çeşitli hastalıklar, hindilerin kırsal alanlarda olduğu kadar üreme salonlarında da ölümüne neden olmaktadır. Bu hastalıkların her birinin ayrıca birkaç semptomu vardır. Kuluçka sitesi.com'daki bu makale, hindilerin en önemli hastalıklarını ve semptomlarını tartışıyor. Ayrıca bu hastalıkların nasıl önleneceğini ve tedavi edileceğini de açıklıyoruz. 



Hindi hastalığı nasıl teşhis edilir

Etlik hindi veya diğer kümes hayvanları alanında hastalığın teşhisi için ilk adım, hastalığın bulaşıcı veya bulaşıcı olmamasına göre ayrılmasıdır. Bulaşıcı hastalık bir kuştan diğerine kolayca bulaşır. Ancak bulaşıcı olmayan hastalık bulaşıcı değildir ve diğer kuşları etkilemez.

Enfeksiyöz bir komplikasyon ise kuşta iştah azalması ve yumurta üretiminde azalma ile karşı karşıya kalırız. Ancak bulaşıcı olmayan tipte bu belirtiler yoktur ve kuşun iştahı iyidir ve iyi yer.

Daha sonra bir sonraki adımda bulaşıcı bir hastalık teşhisi konulursa viral, mikrobiyal veya parazitik olarak birbirinden ayırt etmemiz gerekir. Çünkü viral hastalık mikrobiyal hastalıktan tamamen farklı bir şekilde tedavi edilir.

Anoreksi ile birlikte sağlıklı ve güçlü kuşlarda bile hastalıkta hızlı artış ve ani ve yüksek ölüm oranı viral hastalıkların önemli belirtileridir.

Ancak mikrobiyal hastalıkta ölüm oranı giderek artar ve hastalık salgın oranı düşüktür.Ayrıca bu tip komplikasyonda tavukların ve zayıf kuşların çoğu öldürülür. 

Viral Hastalık türleri ve belirtileri 

Newcastle: Newcastle hastalığı kuşlar arasında en yaygın viral hastalıklardan biridir ve her yıl kanatlı çiftliklerinde çok fazla hasara neden olur. Hindiler, özellikle genç kuşlar hastalığa yakalanır, ancak hindilerin Newcastle hastalığına yakalanma olasılığı tavuklardan daha azdır. Newcastle hastalığı hem solunum sistemini hem de sinir sistemini etkiler.

Sürüde su ve yem alımında ani bir azalma ile karşılaşırsanız, yumurtlama azalır ve hindilerin başları hemen şişirilirse kuşlara Newcastle hastalığı bulaşır.

Elbette hastalığın hırıltı, nefes darlığı ve burun akıntısı gibi solunum semptomları vardır. Bu hastalığın nörolojik semptomları da genellikle kuşun dahil edilmesinden birkaç gün sonra ortaya çıkar; Bacakların ve kanatların felç olması, başın ve boynun bükülmesi ve bunun tersi gibi. Bahsedilen semptomlarla birlikte hindi de yeşil ishalden muzdariptir.

Tedavi ve korunma: Newcastle hastalığının etkili bir tedavisi yoktur ve bu hastalığı önlemenin en iyi yoludur. Piyasada farklı Newcastle hastalığı aşısı türleri mevcuttur ve hindileri aşılamak için kullanılabilir.

Virüs, kuş pisliği ve solunum salgıları yoluyla diğer kuşlara bulaşabilir. Kuş hastalık belirtileri gösterdiğinde derhal izole edilmelidir. Ayrıca, içme ve yeme, depolama ortamının yatağının dezenfekte edilmesi daha iyidir.

Grip

En çok konakçı kuşun mide-bağırsak sistemini hedef alan başka bir viral hastalık. Türkiye de bu hastalığa karşı hassastır. HPH5N1 adı verilen bir hindi gribi türü bile insanlar için tehlikelidir.

Grip bulaşmış hindiler huzursuzdur ve nefes almakta güçlük çeker ve ishal olur. Hafif vakalarda bu komplikasyon çok az kayıp bırakır.

Bazı durumlarda, grip olan hindilerde hiçbir belirti olmayabilir. Akut vakalarda kafa derisinin şişmesi, morarma veya mavi cilt, yaralanmalar ve küçük kanamalar ve solunum problemleri bu hastalığın semptomlarından bazılarıdır ve ne yazık ki ölümleri arttırır.

Tedavi: Hastalıkla savaşmak için kuşların önceden aşılanması gerekir. İyileştirilmiş kuşlar, hastalığı birkaç haftaya kadar taşıyabilir. Bu nedenle sürüye yeni bir kuş eklerken mutlaka bir ay boyunca ayrı tutmaya özen gösterin. Göçmen kuşlar da bu tür viral hastalıkların önemli bir taşıyıcısıdır ve sürünüze yaklaşmalarına izin verilmemelidir. Hastalığın farklı türleri olduğunu ve bazı durumlarda tüm sürüyü sağlık ipuçlarına uygun olarak yok etmenin gerekli olduğunu unutmayın.

Mark hastalığı

Hindinin kafasına, yüzüne, gözlerine ve vücuduna birden fazla tümör ve bez bulaşırsa, hindi hastalığa yakalanır. Körlüğe, yürüme dengesizliğine, halsizlik ve depresyona ve solunum problemlerine neden olur. Mark hastalığı hindilerde olduğu kadar patojenik değildir ve Mark aşısı ile önlenebilir.

Kanlı ishal veya koksidiyoz

Kanlı ishal, kümes hayvanları ve hindiler arasında paraziter bir hastalıktır. Hastalık dizanteri, iştahsızlık, uyuşukluk ve uyuşukluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu hastalığı önlemek için hindi tavuk yemlerinde (üçüncü haftadan itibaren) coccidio asetat kullanılmalıdır. Bir kuş enfekte ise, amprelium veya kanepekinoksalin aşısı verilebilir. Multivitaminlerin kullanımı da bu hastalıktan ölüm oranını azaltır.

Hindiler kanabilizim hastalığına yakalanabililer mi?

Evet, bu saldırgan hastalık hindilerde, özellikle de tavuklarda daha yaygındır. Sonuç olarak, tavuklar birbirlerini gagalarlar ve birbirlerini yaralarlar ve kanarlar. kanabilizim tüm sürüyü kolayca etkileyebilir. Bu komplikasyon, diyetin ayarlanması, diyete minerallerin eklenmesi, ışık yoğunluğunun azaltılması, çin uç ve tavuklara veya yetişkin kuşlara yeterli alan ayrılmasıyla önlenebilir. Ayrıca, sürüde bir kuş yaralanırsa, derhal çıkarılmalı ve tedavi edilmelidir, aksi takdirde tavukların geri kalanı yarayı devirmek için uyarılır.




Comments

Popular posts from this blog

Hindi Cinsleri Nelerdir?+Yetiştirme Koşulları

Beyaz Hindi Özellikleri

Hindi yumurtası Döl kontrolü