Hindi beslenmesi

Hindi beslenmesi

Bu yazıda sizlere hindi beslenmesi hakkında bilgiler vermeye çalışacaım ve hindi beslenmesi ve hindiyemi hakkında detaylı bilgileri bu yazıda anlatacağım. Yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

Hindi beslenmesi hindinin yaşına göre değişebilir ve farklı yaşlarda beslenme programları farklı olur. Burada ilk başta civciv hindi beslenmesi ve daha sonra yetişkin hindilerin beslenme şekillerini anlatacağız.

Hindi civcivi beslenmesi

Hindi civcivleri doğdukları ilk 24 saat içersinde yemek yemeyi ihtiyaçları yoktur ve vücutlarındaki sarı madde ile beslenirler ve bu da ilk 24 saat için yeterli olur. Ancak ikinci günden itibaren beslenmeleri gerekir. Hinci civcivleri hayatlarının ilk 4 haftasında 400 ila 500 gram arası yem tüketirler ve bu miktar diğer aylarda çoğalır.

6 haftalıkken civcivlerin ağırlığı yaklaşık 1 kilograma ulaşır ve bu süreçte onlara verilmesi gereken yemek 1.7 ila 1.8 kilogram arasındadır. Hindilerin büyüme hızı ilk 7 ila 8 haftaya kadar çok hızlıdır ve 14. Aya kadar en büyük kilosuna ulaşır. Ve bu yaştan sonra büyüme hızı düşer ve 21 haftalıkta kilosu ve büyüklüğü sabit kalır. Ve neticeten tükettiği yem miktarı ise sabit kalır. Hindileri yem tüketimi yaşlarına, cinslerine ve cinsiyetlerine göre değişir. Genelde baktığımızda erkek hindiler dişi hindilere göre daha çok yem tüketirler.

Hindi civcivi bakımı hakkında etiketlenen yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. 

Yetişkin hindi beslenmesi

Anlattığım gibi yeni doğmuş civcivlerin ilk gün için yemek yemeye ihtiyaçları yoktur. Ve ikininci günden itibaren 21. Güne kadar onların yemek programına dikkat etmeniz gerekir.

Yetişkin hindiler için uygun beslenme

İki adet yumurta, bir kilogram kadar pişmiş mısır veya hububat, doğranmış marul ve birazcık tuz. Bu yemleri biraz sütle karıştırarak civcivlere ilk 21 gün yemi olarak besleyebilirsiniz.

Yetişkin ve Yaşlı hindi beslenmesi

Yeni doğan civcivlere ilk 24 saat geçtikten sonra 36 saatliklerine kadar her 20 civcive bir parça avuç büyüklüğünde ekmek hazırlamanız gerekir daha sonra onu sütün içersinde bekletmeli ve sonra onu civcivlerin önüne temiz bir yere koymanız gerekir. Dokuzuncu güne kadar onlara her gün 5 defa böyle beslemeniz gerekir. 9.günden sonra 28.güne kadar civcivleri aynı yemle her gün 3 defa beslemeniz gerekir.

Uygun yem

Eğer 100 kilogram yem hazırlamak istiyorsanız şu yemleri kullanabilirsiniz:

Yem 1: 25 kilogram kadar bulgur(mısır karışmlı olabilir) 65 kilogram buğday ve arpa

Yem 2: 25 kilogram bulgur ve arpa karışımı, 25 kilogram buğday kepeği veya onun yerine 14 kilogram yonca yaprağı, 14 kilogram buğday unu ve 10 kilogram yonca tozu ve 1 kilogram kadar tuz.

Ayrıca her hindi için günlük 150 gram yeşillik vermeniz gerekir.

Yetiştiricilik için Hindi Yemi

Tek başına bir tür yem hindilerin vücut ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bu nedenle hindi beslemede her zaman birkaç çeşit yem kullanılmalıdır. Hindi diyetine yem ve sebzeler de dahil edilmelidir. Taze ve gevrek yonca, taze yeşil yem veya tahıl filizleri uzun lifler kalmayacak şekilde doğranmışsa uygundur. Bu bileşenlerin tümü genç hindilere günde bir veya iki kez verilebilir. Normalde, sekiz haftalıkken hindi civcivleri mera veya yürüyüş yoluna getirilebilir. Genel olarak hindiler için aşağıdaki besin kaynakları kullanılabilir:

  • Bitkisel tahıllar, özellikle mısır, buğday, arpa ve pirinç gibi tahıllar
  • Yonca, yonca, arpa vb. taze bitki ve otların yeşil yaprakları
  • Ailenin tükettiği ve sağlıklı gıda olabilecek yemek artıkları.
  •  Buğday ve pirinç kepeği ve soya fasulyesi ve ayçiçeği küspesi Soya fasulyesi ve ayçiçeği gibi yağlı tohumlar veya bunların hamurları iyi besin kaynaklarıdır.

Hindi yeminde hindilerin ihtiyaç duyduğu su miktarı

Hindilere temiz, hijyenik ve tatlı su sağlanması çok önemlidir. Hindiler gıda kıtlığına tahammül edebilir, ancak dehidrasyon onlara çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Hindiler yumurtlama başlangıcında günde yaklaşık bir litre suya ihtiyaç duyarlar. Hindilerin yiyeceğe göre su alımı ikiye birdir. Yani iki ölçü su ve bir ölçü yiyecek tüketirler. Hindi yetiştiriciliğinde su, susuzluktan çok daha zararlıdır. Her hindi için 5 cm sulama uzunluğu düşünülmelidir. Bu nedenle her on hindi için üç ila beş litre su alabilen bir içme kabı koymalıyız.


Hindilerin yetiştirilmesinde ve saklanmasında hijyene dikkat edin.

Hindi civcivlerinin yem  ve sularının dışkı ve diğer kirleticilerle bulaşmasını önlemek hastalıkların önlenmesinde çok önemlidir. Hindi civcivlerinin sağlığı için havası ve ışığı iyi olan temiz bir yuvada tutulmalıdır.

Hastalığın bulaşmasını önlemek için her üreme döneminde veya zaman zaman yuvayı ve besleme ve sulama ekipmanını iyice temizleyin ve dezenfekte edin.

Hindiler için yuva tabanını zamanında değiştirmek ve temizlemek, hastalanmalarını önlemenin bir yoludur.

Mekanın zemini ve hindi yuvası için saman, saman veya yumuşak talaş gibi malzemeler kullanılmalıdır.

Hindi Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi için etiketlenen yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. 

Comments

Popular posts from this blog

Hindi Cinsleri Nelerdir?+Yetiştirme Koşulları

Beyaz Hindi Özellikleri

Hindi yumurtası Döl kontrolü